Svenskt Trä

Tips och idéer inför sommaren

Altanbygge

Här har vi samlat tips för både stora och små sommarprojekt. Du hittar allt från att bygga ditt eget attefallshus, montera och underhålla din altan till att snickra en fågelholk eller lådbil tillsammans med dina barn.

Publicerad 2020-05-05

Bygg ditt eget attefallshus – Det har aldrig varit enklare

Aldrig har det varit enklare att bygga sitt eget attefallshus med vår byggbeskrivning Attefallshuset. Vår byggbeskrivning är ett arkitektritat, modernt attefallshus på 25 kvadratmeter som kan användas till allt från förråd till gäststuga eller självständig bostad (komplementbostad).

Läs mer: Attefallshuset

Ska trallen verkligen monteras med kant-till-kantavstånd?

Svar ja, för att din trall ska hålla sitt utmärkta skick i flera år framöver så ska du montera med kant-till-kantavstånd. Vi har tagit fram en rad nya rekommendationer för att du ska slippa framtida bekymmer med din trall. Se till att du är uppdaterad när du planerar för din trall i sommar.

Läs mer: Montering av trall

Högtryck eller såpa? Så underhåller du din trall bäst

Det kan vara svårt att navigera bland högtryckstvättar och roterande borstar. Underhålls altanen bäst med såpa eller vatten med lut? Vi har tagit fram konkreta tips för hur du bäst underhåller din altan.

Länk till: Underhållstips för altan och trädäck på mark

Vad gäller egentligen när det kommer till bygglov?

Visst finns det regler för när bygglov krävs och inte, men det finns ibland undantag. I regel krävs bygglov när du ska:

 • Uppföra en ny byggnad eller anläggning
 • Bygga till eller påverka det yttre utseendet på en byggnad eller annan anläggning
 • Ändra användningen av en byggnad, till exempel från bostad till kontor, ladugård till verkstad, etcetera
 • Ändra en byggnad på ett sådant sätt att det inreds någon ytterligare bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri.

Men vilka är undantagen?

Läs mer: Bygglov och anmälan

Tips för altanbygge

Något att tänka på innan bygget påbörjas är solfaktorn. Överväger morgonsol, middagssol eller kvällssol? Tänk även på syfte och storlek. Är altanen för 50 eller 10 middagsgäster?

Läs mer: Tips för altanbygge

Tips för staket och plank

Allt fler vill bygga staket och plank, och år 2019 var det fler än någonsin. Därför tog vår expert Johan Fröbel fram några konkreta tips.

 • Planering
 • Bygglov eller inte?
 • Riktsnöre
 • Välj material
 • Måla eller inte?

Läs mer: Sommarens bästa byggtips för staket och plank

Topp 5 mest populära byggprojekten i Sverige förra året

Svenskt Trä listar varje år de topp 5 mest populära byggbeskrivningarna under vår- och sommarhalvåret i Sverige. För 2019 såg det ut så här:

 1. Altan
 2. Trädäck på mark
 3. Staket och plank
 4. Trappor
 5. Tak över uterum

Bygg din egen skateboardramp, curb eller bank

Byggbeskrivningen Skateboardramper är framtagen i samarbete med TreFokus AS i Norge, Skateguiden och erfarna skateboardåkare. En egenbyggd skateramp är väl varje skateåkares dröm?

Läs mer: Skateboardramper

Planerar du ett större byggprojekt under sommaren?

Trärådhuset är en webbapplikation från Svenskt Trä för dig som är mån om att bygga rätt. I Trädrådhuset kan du få hjälp med relevanta konstruktionsdetaljer, du kan designa med trä och skapa något unikt med färg och form i vårt designverktyg – interiört eller exteriört. Få information och lär dig det mesta om bygglov samt även få exempel på virkesdimensioner och kvaliteter för virke, skruv, spik och beslag. Desutom kan du hitta många intressanta byggtips för dina byggprojekt i trädgården. Trärådhuset är anpassad för smartphones och surfplattor för att det ska vara enkelt för alla byggare att använda den – även direkt på byggarbetsplatsen.

Läs mer: www.traradhuset.se

Saknar ni fågelholkar, dockhus, lådbilar och styltor hemma?

I vår broschyr för de allra minsta finns massor med exempel på lite enklare träbyggande. Kanske går det att bygga på egen hand eller så behövs en hjälpande han från en vuxen.

Hämta broschyren: Fixa och Trixa

Gratisappen som hjälper dig bygga rätt

Lathunden är vår populära app fullproppad med hjälpmedel för byggande. Sedan 2012 har 155 767 personer laddat ned appen.

Ladda ner Lathunden för: Android
Ladda ned för Lathunden för: iPhone

www.byggbeskrivningar.se genomförs av Svenskt Trä i samarbete med 474 bygg- och trävaruhandlare

Publicerad 2020-05-05

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

 • Lägg till
 • Du har redan lagt till den här sidan.

Dela sidan