Svenskt Trä

Snickra med limfog

Här får du information om det som är bra att veta om att snickra med limfog.

Uppdaterad 2021-12-27

Publicerad 2017-10-01

Mått och dimensioner

Bygg- och trävaruhandeln lagerhåller limfog i en mängd längder, bredder och tjocklekar. Mindre måttavvikelser finns hos olika limfogstillverkare.

Alla mått är i mm där inget annat anges.

Tjocklek 10-12
  16-18
  27-30

 

Längd cirka   800
  1200
  2100
  2400
  2500

 

Bredd cirka 200
  300
  400
  600

 

Uppbyggnad

Limfog består av torkat massivt trä. De är ihoplimmade av 40 – 45 breda trälameller. Limmet är miljövänligt vattenburet. Limfog är plan, putsad, torkad och försluten i plastkrympfilm.

Limfog i furu och gran är vanligast. De är lätta att såga, fräsa, borra, skruva och spika i. De är färdiga för målning eller annan ytbehandling.

Med limfog kan man snickra egna möbler och inredningar för bostaden, fritidshuset, balkongen, hobbyrummet eller för barnens rum.

Verktyg

De vanligaste handverktygen som behövs är: såg, hammare, hovtång, spikdrivare, mejsel, syl, kniv, hyvel, stämjärn och fil.

För att mäta och kontrollera behövs penna, måttband, tumstock, snickarvinkel och vattenpass.

För ihopfogning behövs tvingar och långa limknektar.

För att hålla skärverktygen vassa behövs också ett slipbryne.

Elektriska handverktyg underlättar arbetet.


Borrmaskin är ett måste. Den kan också användas som skruvdragare. Ett bra tillbehör är det inställbara borrdjupsstoppet.


Elektriska slipmaskiner finns i många olika utföranden. Mest nytta har man av en rak modell, så kallad planslip, med utbytbara slippapper i olika grovlekar.


Överhandfräs kan användas till att profilera och falsa kanter på till exempel dörrbladsskivor. Fräsa spår och mönster på skivor går också bra. Olika utbytbara frässtål ger olika profiler.


Cirkelsåg med såganhåll ger raka fina kapsnitt. En spånsamlingspåse finns som tillbehör.


Sticksåg behövs för sågning efter svängda linjer. Den har också ställbar fot för sneda sågsnitt.

Såga

Vid handsågning ger liten vinkel mellan sågen och träytan minst risk för fiberresning på skivans undersida. Avslutning på sågningen med nedvikt såg ger minst risk för urflisning. För att få ett rent sågsnitt, skär av de ytliga fibrerna med en brytbladskniv.

Raka kapsnitt kräver en styrbräda för sågen. Rita först ut det raka snittet med hjälp av snickarvinkeln och dra sedan fast styrbrädan utefter linjen med två tvingar.

Fixering av arbetsstycket kan göras med tving mot en större skiva för den som inte har en arbetsbänk med spännanordningar, till exempel en hyvelbänk.

Arbetsbockar kan användas tillsammans med knäet för att fixera en skiva vid handkapning. Två ihopvikta bitar av ett sandpapper som mellanlägg förhindrar att skivan glider iväg.

Urflisning blir mindre på baksidan vid sticksågning. Det blir mindre urflisning på översidan om man sågar i en tejpremsa.

Borra

Det finns olika typer av borrar för träbearbetning.


Rund träborr, diameter 3 – 10.


Centrumborr, diameter 6 – 40.


Träspiralborr, diameter 6 – 36, används med låga hastigheter vid borrning för hand med borrsväng eller borrmaskin, liksom ställbar borr, diameter 22 – 78


Med en borrkloss under det fixerade arbetsstycket undviks urflisning på undersidan.


Försänkningsborr används för att göra borrhålets öppning konisk så att skruvskallen kan dras ner i nivå med träskivans yta. Skruvskallen kan försänkas ytterligare några millimeter och spacklas så att den inte syns när man målat träytan.

Spika

Spikning används tillsammans med limning. Spikarnas uppgift är att fixera träbitarna medan limmet torkar. Spiktypen heter dyckert och har räfflat skaft och koniskt huvud. Spiken kan användas för dold spikning. Spiken slås i med hammare tills cirka 3 mm återstår.

Sista biten och 2 in i träet slås spiken med en spikdrivare för att undvika slagmärken i träytan. Hålet spacklas över med plastiskt trä om möbeln ska vara omålad. Spackelmassa används om möbeln ska målas. Slipa när spacklet torkat.

Skruva

Skruvar används också tillsammans med limning, såvida inte möbeln ska vara demonterbar. Stjärnskruv är självborrande och går fort att använda tillsammans med sladdlös skruvdragare. Den vanligaste skruven är träskruv med försänkt platt huvud. Läs mer i byggbeskrivning Skruv- & spikguide.

Förborrning och försänkning bör göras så att träet inte spricker. Risken för sprickor är som störst nära träskivans kant.

Limma

Dold sammansättning kan göras med hjälp av hålmarkeringsstift. De kan köpas som set tillsammans med trätappar och borr. Diametern är 6 eller 8. Först mäts läget ut för tapparna i ena trästycket. Borrning görs med borrdjupsstopp.

Därefter sätts hålmarkeringsstiften i hålen.

Trästyckena placeras i rätt läge och pressas samman. Borra hål i andra trästycket där hålmarkeringsspetsarna gjort avtryck.

Tryck lim på tappar och i borrhål samt på trästyckenas anläggningsytor. Pressa ihop träbitarna med tving tills limmet torkat. Överflödigt lim torkas genast bort med fuktig linnetrasa.

När två trästycken ska pressas ihop med enbart lim emellan glider de lätt ur läge när tvingen dras åt. Detta kan undvikas med hjälp av styrstift, dymlingar. Det är spikar som slås in en bit i den ena träbiten och sedan nyps av med en hovtång så att det blir en cirka 2 vass spets kvar. Den hindrar de limstrykna träytorna att glida mot varandra.


Vid limning av fyra träskivor till en låda eller hylla är det viktigt att kontrollera och justera eventuell skevhet innan limmet torkat.

Ett sätt är att mäta de båda diagonalmåtten som ska vara identiska om bygget ska vara vinkelrätt.

Med snickarvinkel kan också rätvinkligheten kontrolleras.

Halvt-i-halvt är ett osynligt sätt att sammanfoga exempelvis hyllplan vid mellansidor. För att de båda bitarna ska passa exakt i varandra krävs noggranna mätningar innan man sågar.

Synliga trätappar är en bra sammanfogning av träbitar. Vid limningen fixeras bitarna med spikar som inte slås i helt. När limmet har torkat dras de ur med hovtång och ersätts med hålborrning in i båda bitarna. En trätapp med samma diameter som hålet limstryks och slås i. Överskjutande bit på trätappen sågas bort jäms med träytan. Därefter putsas ytan slät.

Med en stödlist som limskruvas eller spikas fast kan två träskivor sättas ihop.

Ett elegantare sätt att göra samma ihopfogning är att utföra en gradning. Det är ett spår i ena skivan med en eller två sneda sidor. Det andra trästyckets ändyta har motsvarande urjackning som passar i spåret. Utförande görs med överhandsfräs och gradhyvel.

En mycket stark och snickarmässig sammanfogning är att sinka ihop trästyckena i hörn.  Tidsödande att utföra, men visar prov på snickarens skicklighet.

Tips

Tryckmärken i träytan undviks med ett skydd under hovtången eller hammarens pen när man drar ut krokig spik.

Tryck- eller slagmärke kan tas bort med hjälp av ett varmt strykjärn som pressas mot märket med en fuktig tygbit emellan. Den heta ångan gör att de nertryckta träfibrerna reser sig igen.

Fuktrörelse i tvärledd på en träskiva är viktigt att ta hänsyn till, exempelvis vid konstruktion av bord. Skivan måste fästas i bordssargarna så att den kan krympa och svälla med luftfuktighet och årstider. Sammansättningen kan utföras med en glidkloss i trä som skruvlimmas fast i skivan men som kan röra sig i ett spår i bordssargen. Ett alternativ är en möbelvinkel i metall som har ett avlångt hål för skruven i ena sidan, för samma rörelsefunktion.

Ytbehandling

Träskivorna är putsade och klara för ytbehandling. Under snickararbetet med skivorna uppstår alltid mindre tryck- och slagmärken. Dessa utfylls med spackelmassa som påförs med en spackelspade till en jämn yta. När spacklet torkat slipas ytan slät.

Våtslipning kan utföras för att slippa fiberresning i träytan vid målning. Efter finputsningen stryks ytan med en lätt fuktad linnetrasa varvid träytans fibrer reser sig. När fukten torkat putsas ytan mycket lätt med fin putsduk före målning.

 

Schellackering 
Schellacklösning stryks över alla kvistar i träytan. Det hindrar de kådrika kvistarna att synas igenom slutmålningsskiktet.

Efter detta grundmålas ytan och slipas ytterligare en gång med fint slippapper före slutmålning. Slipningen kan utföras med en elektrisk slipmaskin, eller för hand med fint slippapper runt en slipkloss. Målning används för att skydda träytan mot smuts och förslitning samt för att smycka. Det finns många olika typer av färg som kan användas på trämöbler: linoljefärg, oljefärg, alkydfärg och äggoljetempera. Läs mer i byggbeskrivning Måla inomhus.

 

Linoljefärg på trä har månghundraårig tradition. Linoljefärg behöver några dagar för att torka men den har många fördelar. Den kan appliceras heltäckande eller laserande och doftar gott.

 

Vid penselstrykning används en flat bred pensel som kan hålla mycket färg. Färgen stryks först ut längs med fiberriktningen och arbetas sedan in i ytan med sicksackstrykning tvärs över fibrerna. Sist slätas färgen ut med lätt strykning längs fibrerna i långa penseldrag. En plastpåse på penseln vid paus hindrar färgen från att torka fast i penseln.

Svampmålning kan göras med linoljefärg. Grundmålningen kan ha en färgton och svampningen en annan. Färgen stämplas på ytan med en natursvamp eller en syntetisk svamp. Öva på tidningspapper för att få rätt tryck och färgmängd.

Lasering utförs med svamp eller linnetrasa. Färgen ska vara tunt utstruken och trästrukturen framträda genom färgskiktet. Färgen kan påföras i vågrörelse diagonalt över träytan. Det är lätt att torka bort färgen och göra om strykningen om det inte blir bra vid första försöket.

 

Oljeboning ger en djupare transparent färgnyans och skydd för träytan mot fukt och smuts. Lika delar linolja och terpentin påförs träytan med linnetrasa tills träet är mättat.

Därefter slipas träytan med fint våtslippapper i fibrernas längdriktning. Sedan torkas all överflödig olja bort.

Efter torkning borstas träytan med en torr panelborste i fiberriktningen tills en sidenmatt träyta erhålls.

Observera Kom ihåg att hänga ut trasor som använts för oljebehandling på tork. Det finns risk för självantändning.

 

Lut + oljelasering ger en patina åt furun liknande ett gammalt gråvitt skurgolv.

Först slipas ytan, därefter stryks lut på flödigt med pensel.

Observera Skydda ögon och händer vid arbetet.

Luten får torka över natten och torkas sedan av med en fuktad trasa. Träytan har nu en ljust grönaktig färgton.

Efter torkning av ytan stryks en vit pigmenterad golvolja ut.

När träytan sugit upp olja efter 2 – 3 timmar torkas överflödig olja bort.

Efter torkningen över natten poleras ytan med tygputsrondell på borrmaskin. Träytan får en sidenmatt gråvit färgton.

www.byggbeskrivningar.se genomförs av Svenskt Trä i samarbete med 628 bygg- och trävaruhandlare.

Uppdaterad 2021-12-27

Publicerad 2017-10-01

Hantera dina pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

Du har inga sparade pins

Hantera pins fungerar bäst om du inte är i privat/inkognitoläge. OBS! Dina pins sparas i datorns lokala minne.
Åtgärder som innebär raderande av kakor på datorn kan ofta även medföra att det lokala minnet rensas med följden att dina sparade pins försvinner.

pin

Du vet väl att du kan spara sidor till senare. Samla här pins för de sidor du besöker ofta och enkelt vill kunna återkomma till.

  • Lägg till
  • Du har redan lagt till den här sidan.

Dela sidan